SOFT BOYS

SOFT BOYS er en novellesamling af Mads Ananda Lodahl. Novellerne kan læses hver for sig, men de kan også ses som en novellekreds, da de alle har et fælles tema og handler om teenagedrenge, der bor i den samme landsby i Danmark.

(Gyldendal, 2023)

Soft Boys af Mads Ananda Lodahl

SOFT BOYS

“En stærk og venlig mand dukker op af en sø for at udfordre noget ondt. En flok fremmede på nettet kommer til undsætning, når det virkelig gælder. Der er et mystisk lys i skoven om natten, en stærk omfavnelse på en grå parkeringsplads, en uventet ven til en anspændt familiefrokost.

Soft Boys er ti noveller om ti teenagedrenge i en landsby i Danmark. Alle drengene er lidt ved siden af det hele. Lidt underlige på hver deres måde. Måske forstår de ikke rigtigt koderne, eller også er de ligeglade.

Det er fortællinger om at være følsom og anderledes, om ensomhed og frygt, forelskelse og begær. Og om ømhed og omsorg i en kold og hård verden. Indimellem kommer der nogen, når man har brug for hjælp.”

OMTALE AF BOGEN


INTERVIEW I GO’ AFTEN LIVE

SAMTALE MED CASPAR ERIC PÅ BOGFORUM 2023


EKSTRA BLADET: “SOFT BOYS portrætterer unge mænds ensomhed og identitetssøgen på rørende og autentisk vis.”

“Lodahl har et særegent blik for det at føle sig udenfor, og han formår at portrættere identitetssøgen og længsel på en hjerteskærende og autentisk måde. Og missionen bag er jo også ganske hæderlig: at give disse ufrivillige enspændere den happy ending, de fortjener.”


LEKTØRUDTALELSE: “Sært dragende og foruroligende.”

“Ti meget velskrevne og skæve noveller, der har meget på hjertet og som samtidig har noget sært dragende og foruroligende over sig, der gør det svært at slippe novellerne igen. Selvom novellerne står stærkt enkeltvis, er der en tydelig rød tråd gennem novellerne, der gør samlingen til en helstøbt læseoplevelse.”


WEEKEND-AVISEN: “Tilgængelig outsiderprosa.”

“I ‘Soft Boys’ kan man vel omtrent kalde tre en halv ud af otte noveller for queer. Men det skal ikke skille os ad. Ellers er novellerne umiskendeligt anandaske: tilgængelig outsiderprosa, noveller om teenagedrenge, soft boys, som smyger sig omkring i den samme landsby og på hver deres søde, sære måde er lidt udenfor.

Fortællerne giver novellerne en særlig tone af uskyldsren retfærdighedssans, som både er parat til at forelske sig og til at slås. Eller måske bare holde sig lidt på afstand og undres.”


INTERVIEW I ‘SYVKABALEN’ PÅ RADIO24SYV

Mads Ananda Lodahl forfatter, tidligere debattør og kropsterapeut ser stadig ud som for ti år siden, hvor han sidst gæstede Syvkabalen. Her var han den første til at introducere René for begrebet heteronormativitet.

Der bliver talt om statsracisme, den blinde vinkel, bøssekærlighed i ’The last of Us’, kulturel hjemløshed, tiden i Queer Jihad, og det stadig at opleve chikane i sin hverdag.

Der bliver SPOILED på Mads Anandas nyeste bog ’Soft boys’ – en samling af ti små noveller om det at være anderledes uden at have et label på sig. Netop det, at andre ser en som anderledes, oplever Mads Ananda Lodahl stadig hver dag. I bund og grund vil han bare have lov til at være i ’fucking fred’. Er det derfor, han er stoppet med at debattere?


LITTERATURSIDEN: “En fabel over, hvor svært det kan være at give slip på barndommen.”

“Novellerne takler emner som frygt, sorg, ensomhed, køn, seksualitet og følsomhed, og Mads Ananda Lodahl beskriver med nænsom og sikker hånd, nogle af de udfordringer teenagedrenge i dagens Danmark kan stå med. Samtidig giver han en stemme til en målgruppe, der ikke fylder så meget i dansk litteratur; de følsomme unge drenge for hvem druk og sex ikke fylder specielt meget.

Novellesamlingen er helt oplagt at bruge i danskundervisningen i udskolingen og vil uden tvivl kunne sætte gang i nogle gode og vigtige samtaler i klasselokalerne, men den er bestemt også vedkommende læsning for os, der for længst har forladt skolesystemet. De ti noveller er en rørende samling om livet som teenagedreng i det 21. århundrede.”


INTERVIEW I ‘KLUBVÆRELSET PÅ P3’

I dette gamle interview fra 2009 kommer jeg til at afsløre en helt masse oplevelser fra mit eget liv, som mange år senere kommer til at give inspiration til nogle af historierne i Soft Boys. Klubværelset var et radio-program for unge, og i denne udsendelse er temaet: Den første gang.


INTERVIEW PÅ KONFRONT

“‘Soft Boys’ er meget umiddelbar, i takt med romanen Sauna. Soft Boys siger tingene, som de er og bruger ikke tid på at pynte ting, der ikke er normativt kønne, men derimod menneskelige. I 9 ud af 10 af novellerne nåede jeg et punkt, hvor jeg følte at karaktererne gjorde noget der er så langt fra normen, at de måtte være skøre, men alle mennesker har jo gjort ting der er mærkelige, og som vi helst ikke vil fortælle andre om.”


INTERVIEW I ‘BRÆNDENDE BØGER’ PÅ RADIO24SYV

Mads Ananda Lodahls nye bog “Soft Boys” består af ti noveller om ti teenagedrenge, der alle sammen er nogle outsidere. Underlige, ensomme og sårbare og oversete, kommer de alle sammen tæt på at blive knust af en rå virkelighed.

Der er dog noget i bogen, som ikke vil lade det ske. Om det er højere magter eller en karmisk udligning, reddes drengene på stregen af en pludselig forelskelse, en ny ven, en afgørende indsigt eller en uforudset håndsrækning.

Lyt med, når vi taler om hvordan det er at være en blød outsider udenfor kasserne, om nynazister, UFO’er og ømhed i litteratur, og udviklingen i et forfatterskab, der er gået fra eksplicit politiske og aktivistiske essays til en mere åben skønlitteratur.


INTERVIEW I HERNING FOLKEBLAD

“‘Soft Boys’ er 10 velskrevne, tankevækkende noveller, som tillige er fulde af humor. Drengene i novellerne kæmper med følelsen af at være anderledes, samtidig med at de forsøger at finde deres plads i verden.”


AUTONOM INFOSERVICE: “Der er håbefuldhed, livskraft og den gennemgående sanselig ømhed, der kendetegner Lodahls skrivestil.”

“‘Soft Boys’ er en af de bøger, som læses let og med et smil på læben. Sproget er
uprætentiøst og meget levende – en smuk lille ferskvandsperle.”


INTERVIEW I ‘AFTENKLUBBEN’ PÅ NOVA FM

Forfatter Mads Ananda Lodahl, som er aktuel med novellesamlingen Soft Boys, gæster AFTENKLUBBEN til en snak om at skille sig ud, om at være en stemme for minoriteter og om ufoer.


BOGVÆGTEN: “En broget samling om den søgende teenager og hans udfordringer.”

“De fleste af novellernes hovedpersoner er drenge mellem 15 og 18 år. Nogle noveller er tragiske, andre humoristiske, men det er aldrig uden problemer at være en dreng mellem 15 og 18.

Musikken er ikke kun Justin Bieber, også i novellen Cold Play er der koncert, og igen en stor oplevelse omend en anden slags end i Belieber, og det handler her lige så meget om den første forelskelse i en pige. En pige af den sære men uomgængelig slags, hvis handlinger og forventninger er vanskelige at forudsige.

Der er også en novelle om, hvordan man ikke skal lave sit eget hår, og om hvad man kan møde, når man mediterer.”


I SAMTALE MED GLENN BECH

I denne video kan du høre en optagelse af en samtale mellem Gleen Bech og Mads Ananda Lodahl. Samtalen foregik foran et publikum i Store Sal på DOKK1 i Aarhus den 16. februar 2023.


INTERVIEW I ‘RIGTIGE RØVERHISTORIER’ PÅ P4

I dette interview fortæller Mads en helt masse om aliens og mange af de teorier og tanker, der danner grundlaget for de historier i Soft Boys, der (måske) handler om yderjordisk liv.


INFORMATION: “Konspirationsteorier er en meningsfuld reaktion på en verden uden mening.”

Forfatter Mads Ananda Lodahl har de senere år bevæget sig nysgerrigt rundt i en frodig podcast-underskov af konspirationsteorier og ufologi, hvor ’de’ altid sammensværger sig mod vi uvidende. Nu spørger han om det, han har hørt, kan betragtes som journalistik, fiktion eller en postfaktuel blanding, der erstatter Gud og Marx.