ROMEO & JULIAN

ROMEO & JULIAN er en ungdomsroman af Mads Ananda Lodahl. Denne moderne genfortolkning af Shakespeares ‘Romeo & Julie’ foregår i Hernings forstæder i nutiden og har to drenge som hovedpersoner.

Romanen er shortlistet til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

(Gyldendal, 2023)

Romeo og Julian Mads Ananda Lodahl

ROMEO & JULIAN

“Romeo & Julian” er en fortælling om to drenges kærlighed og to forstæders årtilange stridigheder.

Mads Ananda Lodahls fødeby, Herning, har været plaget af opgøret mellem grupperinger fra Lind og Tjørring igennem hans opvækst, og nu bruger han sine oplevelser med vold, frygt og homofobi til at fortælle den mest udødelige af alle kærlighedshistorier.

Romanen er en del af serien Shakespeare Genfortalt, der moderniserer de klassiske dramaer til et ungt publikum, men bogen kan også sagtens læses af voksne.”

OMTALE AF BOGEN


INTERVIEW I GO’ MORGEN DANMAK

LEKTØRUDTALELSE: “Anbefales varmt.”

“Fortællingen får sit eget liv, men der er stadig en tydelig sammenhæng med originalen i tematikken, i Lodahls lyriske sprog og i de komiske ordspil. Lodahls genfortælling er en universel fortælling om voldens natur, om at være outsider, om tro, om at være følsom i et forrået miljø, og selvfølgelig om umulig kærlighed.

En bog, der er skøn at læse lige før eller efter originalen, og som kan give både unge og gamle læsere en indgang til Shakespeare, udover at den er en fantastisk læseoplevelse i sig selv.”


JYLLANDS-POSTEN: “Lodahl formår at holde læseren fast.”

“Under hele historien [ligger] et spor af lokalreligiøs debat: den moderate hverdagskristne over for den fundamentalitiske konvertit, som puster til en mere subtil homofobi og gør fortællingen relatérbar, troværdig og dramatisk.”

(…)

“Mads Ananda Lodahl er set med mine øjne en af de mest Shakespeareanske fortolkere. Han leger med sproget og giver de unge elskende deres egen måde at tale til hinanden på, der adskiller sig fra omverdenens.”


EKSTRA BLADET: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ekstra Bladet giver Shakespeare Genfortalt serien 5 stjerner og anbefaler den til efterårets læsning.


INTERVIEW I KRISTELIGT DAGBLAD

Baz Luhrmann er også inspirationskilde for Mads Ananda Lodahl, som overvejede at gendigte ”Romeo og Julie” i en bandekonlikt. Han syntes dog ikke, han selv kendte bandemiljøet godt nok. Derimod er han selv vokset op på Herning-egnen og har erfaret, hvordan øretæverne kunne fyge gennem nattelivet, når gutterne fra henholdsvis Lind og Tjørring mødte hinanden i byen. Hvis man så oven i dette fjendskab lagde vanskeligheden ved, at forelskelsen er mellem to mænd, nærmer vi os shakespeareske umuligheder i en moderne dansk kontekst.

”Homofobien i Danmark er som regel meget subtil. Den ligger blandt andet som en række forventninger og ulmer uudtalt. Som når Julians far og venner i min historie hele tiden presser på for, at Julian skal være sammen med karakteren Helena, som tilmed også er fra Lind,” fortæller Mads Ananda Lodahl.

Han tilføjer, at Shakespeare skrev kærlighedssonetter, der var henvendt til mænd, og at han ser mange lighedstræk i den floromvundne, antydede måde, det erotiske italesættes på af såvel Shakespeare som homoseksuelle i dag, som skal være klar til et hurtigt sprogligt tilbagetog, hvis det viser sig, at den, de lægger an på, er til piger. Derfor har det ligget ligefor at ændre på kønsfordelingen i kærlighedshistorien.

”Det er jo også en tragisk historie, som koster de elskende livet. I forhold til fortællingens selvmordstema kan man sige, at selvmord fortsat fylder temmelig meget i unges bevidsthed i vor tid, og at lgbt-personer er markant mere selvmordstruede end andre. Det forekommer fire gange så ofte, at de tager deres eget liv. En del af mine venner har også begået selvmord,” siger Mads Ananda Lodahl, som ser både Shakespeares og Baz Luhrmanns ”Romeo og Julie”, Leonard Bernsteins og Stephen Sondheims musical ”West Side Story” og sin egen ungdomsroman som grundlæggende fortællinger om kontrasten mellem død og kærlighed:

”Det handler jo om et ekstremt voldeligt univers, hvor man er ægte bange for at blive tæsket eller slået ihjel. Og midt i det opstår så den fineste, på nippet til kvalmende, kærlighedshistorie. Det er så smukt, så ømt og så sårbart.”