PSYKOLOGISK EKSPERIMENT

Du er hermed inviteret til at være med til et psykologisk eksperiment. Vi starter 1. september 2023, og det varer et år.

I denne periode vil vi undlade at læse bøger samt at se film, serier og dokumentarfilm fra USA.

Vi er nysgerrige på, hvordan/om det vil påvirke os, at foretage denne radikale ændring i vores kulturelle input. Vi forholder os åbent og nysgerrigt, idet vi på en gang er forskere, forsøgspersoner og vores egne forsøgsledere.

HVORFOR DETTE EKSPERIMENT?

Dette er ikke et politisk statement. Det er ikke en holdning eller en teori, og det er ikke en kritik af amerikansk kulturimperalisme eller et trut til kamp for sydøstasiatisk film og litteratur fra det afrikanske kontinent. Nej.

Det handler om, at USA fylder ekstremt meget i det kulturelle udvalg og input, og vi er nysgerrige på, hvad der sker med os – psykologisk, kognitivt, socialt – hvis vi tager USA ud af kulturen i en længere periode.

  • Hvilke nye emner får vi øje på?
  • Hvilke kommer vi til at mangle?
  • Hvilke perspektiver går vi glip af, og hvad får vi til gengæld?
  • Opdager vi nye forfattere eller instruktører?
  • Hvilke overraskende resultater vil tikke ind?

Vi går ind i dette psykologiske eksperiment med videnskabelig seriøsitet og objektivitet. Vi bestræber os på at forlade alle hypoteser og på forhånd forventede udfald. Vi lover at acceptere de resultater, vi hver især får. Også hvis de ikke passer ind i vores politiske overbevisning eller forventninger.

TIDLIGERE EKSPERIMENT

Jeg stod for et lignende eksperiment i 2018-2019, hvor vi var en gruppe på 30 deltagere, der i et år kun læste bøger og hørte musik af bøsser, kvinder og transpersoner.

Heller ikke her var det et politisk statement. Ikke en kritik af ciskønnede heteromænd og deres bøger og musik. Slet ikke. Men en nysgerrighed på, hvad der ville dukke op, hvis vi i en længere periode udelukkende nød kultur fra andre forfattere og musikere.

Det blev en stor oplevelse for mig, og det skabte psykologiske ændringer i mig (positive og overraskende, men ingen negative), som har vist sig at være varige. Jeg beskriver mine resultater i en kronik, som du kan læse her.

DELTAGERE MØDES PÅ WHATSAPP

Der er to WhatsApp-grupper tilknyttet eksperimentet. Den ene (deltager-gruppen) er udelukkende for deltagere. Her kan vi diskutere alt, hvad der har med eksperimentet at gøre.

Du kan allerede nu melde dig ind i gruppen, hvis du vil deltage. Den 1. september 2023 skriver jeg en velkomstbesked i gruppen og åbner samtidig gruppen op, så alle deltagere kan skrive i den. Jeg forventer ikke, at det bliver en specielt aktiv gruppe, så du behøver ikke være bange for at blive spammet. Men nu må vi se.

  • Find gruppen for deltagere her

ANBEFALINGS-GRUPPEN ER FOR ALLE!

Den anden WhatsApp-gruppe (anbefalings-gruppen) er åben for alle. Formålet med denne gruppe er, at vi kan hjælpe hinanden (både deltagere og andre) med at opdage bøger, film og serier, der ikke er fra USA.

Man kan for eksempel skrive en efterlysning ud i gruppen:

“Jeg savner film om superhelte. Er der nogen, der kan anbefale en film, der ikke er fra USA, som kan opfylde mit behov?”

Og så kan andre byde ind med deres forslag.

Samtidig kan man også uopfordret anbefale forfattere, instruktører, film, serier og lignende, der ikke er fra USA.

Jeg vil også skrive en velkomstbesked i denne gruppe 1. september og samtidig åbne gruppen op, så alle kan skrive i den.

MELD DIG IND I GRUPPEN OG HJÆLP OS!

Det er kun godt, hvis der er rigtigt mange medlemmer i anbefalings-gruppen, så vi har en masse viden at trække på, og gruppen vil blive modereret. Det er udelukkende tilladt at bede om eller give anbefalinger. Gør man andet, får man én advarsel. Derefter er det bye-bye.

Det bliver forhåbenlig et fedt sted at opdage nye forfattere og film, og man forpligter sig ikke til noget ved at melde sig ind i denne gruppe!

  • Find anbefalings-gruppen for alle her

SPØRGSMÅL OG SVAR

Der vil opstå tvivlsspørgsmål. Her prøver jeg at komme nogle af dem i forkøbet.

Hvordan afgør man, om en film er fra USA?

Det er et godt spørgsmål, eftersom en film er et gruppeprojekt. Formelt siger man, at en films instruktør er dens “forfatter”, så hvis instruktøren er fra USA, duer filmen ikke. Hvis det er en dansk instruktør, der er rejst til Hollywood og bruger hele maskinen derovre, vil det også diskvalificere filmen.

Er de fleste skuespillere fra USA? Er manuskriptforfatteren fra USA? Foregår filmen i USA? Det er alt sammen relevante spørgsmål.

Det vil altid være en vurderingssag, så husk på, at det er et eksperiment, vi har gang i her, og at det går ud på at se, hvad der sker, hvis vi skærer US-amerikansk kultur ud af vores input i et år.

Så det relevante spørgsmål er måske: Er det en meget USA-agtig film?

Mit svar i tvivlsspørgsmål vil altid være: Hvis du er i tvivl, så lad være. Gem det til efter eksperimentet.

Hvorfor kun film og bøger?

For ikke at gøre livet helt umuligt at leve. Jeg opfordrer dog kraftigt til i det hele taget at tænke over dit kulturelle input i løbet af eksperimentet. Det er ikke et krav, men prøv at finde andre podcasts, YouTube-kanaler, musikere, magasiner og blogs end dem fra USA, så længe eksperimentet står på.

Jo strammere, du kuraterer dit input i løbet af dette eksperiment, jo tydeligere vil resultaterne stå frem!

Hvad så, hvis jeg skal i biografen med min badmintonklub?

Eksperimentet skal ikke blive en social begrænsning, så hvis du skal med en større gruppe i biografen, skal du ikke blive hjemme på grund af eksperimentet, men hvis film-valget er til diskussion, så foreslå da en film, der ikke er fra USA.

Skal du se film med en ven eller en mindre gruppe, synes jeg, du skal presse på for at se en film, der ikke er fra USA. Ligesådan hvis du er med i en bogklub eller lignende.

Hvad nu, hvis jeg skal læse noget i forbindelse med arbejde eller studie?

Så må du gerne gøre en undtagelse, men det skal altså være undtagelser. Er du film-anmelder eller går du på en uddannelse, hvor du skal læse mange bøger fra USA, kan du ikke deltage i eksperimentet.