WIKI-VÆRKSTEDET: ER DU EN LØVE?

Når jeg holder foredrag snakker jeg tit om sådan noget med kønsstereotyper, og at alle mænd jo ikke er på samme måde, og alle kvinder er heller ikke ens, men så sidder der altid et par stykker og har det virkelig indebrændt, og meget tit er der én, der rækker hånden op og siger, at man kan jo bare se ud i dyreriget på løverne. Der forsvarer hannerne også deres territorium og deres hunner og alt sådan noget.

Så spørger jeg altid “er du en løve?” For jeg er nemlig ikke en løve. Jeg er et menneske, og det er faktisk to helt forskellige arter, og det kan godt være, du tror, det er lige meget, men det er det slet, slet ikke.

I denne udgave af Wiki-Værkstedet på Radio24syv har vært Torben Sangild nemlig en biolog fra Sverige på besøg, som hedder Rebecka Erikson, og hun fortæller, at køn er meget forskellige fra art til art, at det ikke hedder køn, hvis en art har mere end to af dem, og at det, der definerer en “hun” er, at hun har de største forplantningsceller.

Hun fortæller også om ringorm og snegle og gopler, der skifter køn og er hermafroditter, og jeg ved snart ikke hvad. Det er helt vildt spændende og hun snakker svensk-dansk, så du kan godt følge med.

Men pointen er, at hvis du gerne vil hente dine argumenter, om hvorfor mænd ikke hører efter, og kvinder ikke kan læse kort, i naturen, skal du altså virkelig tænke dig godt om, før du vælger, hvilket dyr du vil sammenligne dig med.

Rebekka fortæller om interkøn, og jeg er med senere i programmet og fortæller om alle mulige trans-emner.