UDGIVELSER AF MADS ANANDA LODAHL

Her får du et overblik over alle udgivelser af Mads Ananda Lodahl. Øverst finder du mine egne bøger. Så kommer de bøger, jeg har bidraget til. Og nederst kan du se nogle af de zines, jeg har lavet i tidens løb.


EGNE BØGER


soft boys mads ananda lodahl

SOFT BOYS

SOFT BOYS (Gyldendal, 2023) er ti noveller om ti teenagedrenge i en landsby i Danmark. Alle drengene er lidt underlige på hver deres måde. Måske forstår de ikke rigtigt koderne, eller også er de ligeglade.

Det er fortællinger om at være følsom og anderledes, om ensomhed og frygt, forelskelse og begær. Og om ømhed og omsorg i en kold og hård verden.

  • Læs anmeldelser af bogen her

SAUNA

SAUNA (Gyldendal, 2021) er en kærlighedshistorie om to unge mænd. Den ene arbejder i en sexklub for bøsser, og den anden er transkønnet. Bogen er ude i 3. oplag og Nordisk Film arbejder på en filmatisering. SAUNA er min romandebut.

  • Læs anmeldelser af bogen her

UPASSENDE OPFØRSEL

‘UPASSENDE OPFØRSEL – 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden’ (Solidaritet, 2018) er 50 separate tekster om om queer teori og queer historie. Om mænd, bøsser, trans, køn og kroppe. Om dem, der er ude efter os, og dem, som vi selv er ude efter. Omsorg, ensomhed og den måde, vi forandrer os på, når vi lærer folk at kende. Det handler også bare om mit eget liv og om vold, sex og offentlighed. Om ikke at fatte en skid og være forvirret og om virkeligheden.

Med forord af Christian Graugaard og 15 tegninger af Halfdan Pisket.


DELER BLOD MED MYG

Forlaget skrev om min digtsamling (Solidaritet, 2017), at “digtene er korte og kryptiske, fotografierne er grynede og sort-hvide, og bogen har med sit sorte omslag et hemmelighedsfuldt og næsten mystisk udtryk. Det er en beskeden og stilfærdig bog med øjeblikke af en skønhed, der hverken presser sig på eller råber højt.”


BIDRAG TIL BØGER


DROMEDAREN

‘DROMEDAREN’ (Gyldendal, 2022) er en novellesamling med syv noveller, der alle sammen foregår til den samme fest i en forstad til København. Jeg bidrog med en historie om en ung fyr, der tager til festen, fordi han håber at finde den magiske og mystiske Isak, som han forelskede sig i fem år tidligere, men som pludselig bare forsvandt.

  • Læs mere om bogen her

Bøssedanmark

BØSSEDANMARK

BØSSEDANMARK (Vild Maskine, 2021) er en kollektiv novellesamling af Nikolaj Tange Lange, Dennis Agerblad, Tomas Lagermand Lundme og Mads Ananda Lodahl. Tyve fortællinger fra tyve forskellige steder i Danmark.

  • Læs anmeldelser af bogen her
  • Køb bogen hos Mikrofest her

QUEER JIHAD

Queer Jihad startede som en queer undergrundsgruppe i 2005. I bogen Se! Den Heteroseksuelle Verdensorden går i stykker! (Solidaritet, 2013) samler vi det bedste af det, vi har produceret gennem årene. Jeg har redigeret bogen og skrevet en stor del af den.


seksualitet skole og samfundSEKSUALITET, SKOLE OG SAMFUND

Redigeret af Line Anne Roien m.fl., udgivet på Hans Reitzels Forlag, 2018

Antologi om seksualundervisning primært henvendt til lærere og lærerstuderende. Jeg har bidraget med et kapitel om heteronormativitet i og udenfor skolen.


FORHUD

Af Tomas Lagermand Lundme, udgivet på Metropolitian eBooks, 2014

Tomas Lagermand Lundmes debutroman fra 1998 blev genudgivet både i papirudgave og som e-bog i 2014. I e-bogen bidrog jeg med et efterord.


queer geographies

QUEER GEOGRAPHIES

Redigeret af Lasse Lau m.fl., udgivet af Museet for Samtidskunst, 2014

Antologi med bidrag fra billedkunstnere og forfattere fra Beirut, Tijuana og København, der undersøger samspillet mellem queer identitet og de tre byers rum og arkitektur.

Jeg har bidraget med en tekst, der hedder “How does one stop being a gay and start becoming a faggot?” Teksten er skrevet i samarbejde med Queer Jihad og vores venner.


kvinde kend din krop

KVINDE – KEND DIN KROP

Redigeret af K. Vinder, udgivet af Tiderne Skifter, 2013

En håndbog for kvinder (og folk der har noget med kvinder at gøre), hvor man kan lære om alt fra kvindekrop til kvindeliv. Bogen udkom første gang i 1970’erne og er siden blevet skrevet helt forfra og genudgivet cirka hvert tiende år.

Jeg har bidraget til den seneste udgaves kapitel om seksualitet.


samlemappe

SAMLEMAPPE

Redigeret af Rasmus Brink Pedersen m.fl., udgivet på eget forlag, 2013

Dystopisk fremtids-sci-fi. Bogen er et kollektivt romanprojekt, hvor en gruppe forfattere har bidraget med en række tekster, der tilsammen udgør en fortælling om en jordklode, hvor solen langsomt forsvinder bag en teknologi, der er løbet løbsk.

Jeg har bidraget med et kapitel, der hedder “Blade af en blomst”, som handler om en selvmordstruet, ung mand, der prøver at finde en vej ud af den depression, der hærger alle i mørket.


69 bog om ungdomshuset

69

Redigeret af Helle Hansen, udgivet på Verve Books A/S, 2008

Antologi om Ungdomshuset på Jagtvej 69. Huset var et stort og levende kulturhus for unge. Det blev ryddet af politiet i 2007.

Jeg bidrog til bogen med et kapitel om queer punk. Jeg var fast bruger og aktivist i huset, og nøglen på billedet er rent faktisk nøglen til Ungdomshuset på Jagtvej. Det plejer at være nøglerne, der bliver væk.


ZINES


Zine er en forkortelse for ‘fanzine’ eller ‘magazine’ og det er en billig, hjemmelavet og selv-distribueret publikation, som regel i sort/hvid, lavet på en kopimaskine og klipset med en klipser. Zines stammer oprindeligt fra science-fiction og punk subkulturer.

Det fede ved zines er, at der er meget kort vej fra ide til færdigt produkt. Der er ingen mellemmænd af nogen art, så man bestemmer fuldstændigt selv, og jeg bruger formatet som et sted, jeg kan lege og eksperimentere og lave lige præcis det, jeg har lyst til.

Siden 1990’erne har jeg lavet mere end 50 forskellige zines både alene og sammen med venner, og de fleste af mine zines er enten fulde af poesi, historier, fotografier eller tekster om queer politik og erfaringer.

Man kan desværre ikke få fat på nogle af mine gamle zines nogen steder, men de fleste af de zines, vi lavede i min gamle gruppe, Queer Jihad, er genoptrykt i den bog, vi udgav i 2013 (se længere oppe på siden).

Herunder kan du se fotos af nogle af de gamle zines (plus de tre nyeste, som stadig kan fåes). Der er som sagt over 50 forskellige zines og mange hundrede siders zine-materiale, så det her er bare et lille uddrag.


Acne Core (Second House): Puppy Terror. (2020)

Andet nummer af Acne Core er faktisk en hel bog, der handler om puppy-play, ikke-menneskelige hunde og og den såkaldte terror-trussel. Der er mere materiale om UFO’er og guides til, hvordan man kan forbinde sig mere med træer og dyr.

acne core productions second house puppy terror

Acne Core (First House): The Giggle Factor. (2019)

Første nummer i min nye engelsk-sprogede zine-serie Acne Core handler halvt om Whitney Houston og halvt om aliens. Det hedder The Giggle Factor, og der er blandt andet en teori om, at Whitney Houston har iscenesat sin egen død, og breve fra yderjordiske væsener, der lever på Jorden lige nu.

acne core productions first house the giggle factor

21 Bøssedigte (2018)

Inspireret af Bent Jacobsens BØSSE-plade fra 1975 har jeg skrevet 21 digte på vers om livet som bøsse. De minder ikke ret meget om Bent Jacobsens sange, men det er sjove og liderlige og triste og eftertænksomme og politiske og ikke så politiske og lidt underlige digte. 21 Bøssedigte er mit første zine i otte år.

bøssedigte

I am happy. I am choosing life. (2005)

Det her er faktisk en lille kunst-bog og ikke et rigtigt zine. Den findes kun i et eksemplar og er cirka 11 x 11 cm i format. Jeg ville lave et selvportræt, hvor jeg brugte tid som et af materialerne sammen med digital fotografi, papir og andet. Jeg lærte at binde bøger og bandt det hele sammen i en lille bog. Der var en masse regler om, hvornår jeg skulle fotografere mig selv på bestemte tidspunkter i løbet af to uger. Her er nogle eksempler.

zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl

Little Fire Human (2007) + Birds That Sing of Birds That Sing (2006)

To bitte-små zines i A7-format med digte. I ‘Birds That Sing…’ er der tegninger af Lupus, og i ‘Little Fire Human’ er der fotografier, som jeg selv har taget. ‘Birds That Sing…’ er genoptrykt i Queer Jihads bog (se længere oppe på siden). På det øverste billede ses forsiden af de to zines, og på det næste er et opslag i hvert.

zines af mads ananda lodahl

zines af mads ananda lodahl


Secrets and Dreams part 6 (2006) + Secrets and Dreams part 5 (2006)

zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl

To små zines i format 10 x 10 cm med undertitlerne ‘A True Heart in a World of Stone’ og ‘Bored to Death (and Back Again)’. De findes kun i et enkelt eksemplar og indeholder tegninger og små tekster. Først forsiden på de to zines og så tre opslag.


Tungsind 1 (2006), 2 (2007) og 3 (2008)

En serie af depressions-zines i forskellige små formater med undertitlerne ‘Mit helt sorte hjerte – Dead Trees on Dark Water’, ‘Darkness’ og ‘Landscapes Of Sadness – Places We Go To Die’. Nummer to er lavet i samarbejde med en fransk kunster, der kaldte sig Locos1981, som jeg kun kender fra internettet.

De tre zines indeholder dystre sort/hvid tegninger med overvejende sort. Først forsiden på de tre zines og nedenunder et billede af et eksempel på et opslag i hvert zine.

zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl

I Have Candles (2007) + Nothing Is Missing (2007)

To zines i A6-format med gyldent papir på omslaget og sort/hvid fotografier. Her gjorde jeg mig ekstra umage med det visuelle og brugte lang tid på at kuratere billederne, så de passede godt sammen. Da jeg havde kopieret og klipset zinsene, gik jeg ned i kopi-butikken en ekstra gang og fik lov at låne den store, mekaniske skæremaskine, så jeg kunne skære den grimme, hvide margin af, som kopimaskinen havde efterladt.

På det første billede ses forsiden af ‘I Have Candles’ og forordet til ‘Nothing Is Missing’. På de efterfølgende billeder ses eksempler på opslag. Mange af mine venner dengang var graffiti-malere og graffiti var en ret stor del af vores liv, men jeg syntes, det var lidt bøvet ind i mellem, så jeg lavede en regel om, at jeg kunne ville tagge på drenge. XN28 var mit tag og mit alias i mange år.

zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl

Queer Power 1-7 (2007-2008)

Serien af Queer Power-zines i det klassiske A5-zine-format var Queer Jihads eget zine. Her havde vi faste indslag som en plakat, en (ofte pornografisk) historie fra virkeligheden, queer propaganda, nyheder, guides og masser af fotos og collager og tegninger.

Vi producerede selv det meste af materialet, men vi stjal også både billede og tekst, som vi godt kunne lide, andre steder fra. Og så var der altid flere bidrag fra læsere, der havde sendt os ting og givet os lov til at bringe det.

Indholdet i de syv zines er genoptrykt i Queer Jihads bog, hvor det udgør en stor del af indholdet.

zines af mads ananda lodahl

Queer Powers (2006) + More Queer Powers (2006) + The Gay Manifesto and The Queer Manifesto (2006) + Bøssemanifestet og Queer manifestet (2006) + Porno (2007)

Forløberne for Queer Power-serien. De to førstnævnte indeholder meget personlige historier om queer tanker og erfaringer sammen med fotografier af mine venner. De to zines med manifester er stjålet materiale.

Bøssemanifestet er af Carl Wittman fra 1971 og queer manifestet er af Queer Nation fra 1990. Zinet udkom både på dansk og engelsk. Queer manifestet (Queers Read This) oversatte jeg, og det kan findes i Queer Jihads bog (se længere oppe på siden).

Porno-zinet indeholder et essay om, hvordan det kan have et frigørende potentiale at se bøsse-porno, hvis man er bøsse. Der er affotograferinger af pornofilm og sexologiske overvejelser som billedtekster.

zines af mads ananda lodahl

Jonathan Spleens Optegnelser (2005)

Et langdigt om selvmord skrevet som et afskedsbrev fra en selvmorder ved navn Jonathan Spleen, der skriver sine tanker ned de sidste syv dage, før han begår selvmord. Oprindeligt et meget gammelt projekt, og jeg er lidt pinlig over teksten i dag, men zinet er rigtigt flot sat op, synes jeg. Et af de første jeg lavede i 10 x 10 cm-formatet, som jeg blev rigtigt glad for.

Forsiden er af sort karton med et aftryk af et barberblad. Jeg limede et barberblad fast på en pind og sprayede sølvmaling på og trykte ned på hvert eksemplar. Det tog lang tid, og det svinede. Resten af zinet er på gråt kardus. Her ses forsiden og opslag med forordet.

zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl

Songs for Pneumonia (2005)

En samling af engelske prosa-digte med tegninger og omslag af Halfdan Pisket. Alle tekster hedder noget med ‘Songs of…’ Et tysk noise-band har opkaldt sig efter det her zine.

zines af mads ananda lodahl

All The Light Turns To Gold (2004)

Engelsk oversættelse af et dansk langdigt, jeg skrev i 2003, som jeg også udgav som zine. Jeg gjorde meget ud af den engelske version med håndmalede og unikke omslag og masser af tegninger på forskellige slags papir.

zines af mads ananda lodahl


Piratpoesi (2004)

Samling af en helt masse korte prosa-tekster og nogle tegninger fra kunstnergruppen Jorden Er Giftig, som jeg var del af. Tegningen på dette opslag har jeg lavet.

zines af mads ananda lodahl

Piratpoesi 3 (2005)

Piratpoesi blev hurtigt en serie, og jeg var ret overrasket og meget beæret over faktisk at sælge flere hundrede eksemplarer af hvert nummer. Det tredje nummer havde undertitlen ‘Afsted, mine små myre! vs. Deler blod med myg’ og tegninger af Jon, der også var med i Jorden Er Giftig.

Queer Jihad var på det her tidspunkt stadig kun et graffiti-crew, og det samme var UHCC. Jeg synes, Jons tegninger er noget af det bedste, der findes, og jeg har en tatovering med manden, der klapper en ko (det første billede), på min ene fod.

zines af mads ananda lodahl
zines af mads ananda lodahl

Dyreriget (2010)

Mit gensyn med formen fra Piratpoesi. De korte poetiske prosa-stykker. Shit mand, alt det, man oplever, som årene går, som forandrer en så meget. Og forandrer den måde man skriver og tænker på. Et mere rent layout her. Hunden er fra et vægmaleri i et besat hus et sted i Frankrig. Kan ikke lige huske hvor. Forsiden er lavet af den finske kunstner Eero Lampinen.

zines af mads ananda lodahl