TVÆRS: DET NORMALE ER UALMINDELIGT

Sendt på DR P3, 25. februar 2014, tekst, lyd og billede bragt med tilladelse.

Mads Ananda Lodahl er gået til kamp mod den heteroseksuelle verdensorden. Han opfordrer til, at vi slipper ideen om, hvordan “rigtige mænd” og “rigtige kvinder” skal være.

Folk der ikke passer ind i de forforståelser, vi alle sammen render rundt med, skal have lov til at være som de er, uden at skulle forklare sig eller være utrygge, mener Mads.

Mads Ananda Lodahl gæstede radioprogrammet Tværs på P3 til en snak om, hvorfor vi skal bekæmpe den heteroseksuelle verdensorden.

For i bund og grund er vi alle sammen unormale, mener Mads. Derfor har han erklæret krig mod den heteroseksuelle verdensorden.

Med det mener han, at vi skal kæmpe imod de normer, der dikterer hvordan mænd eller kvinder skal være.

Normerne hæmmer os i den måde, vi opfører os på, hvordan vi klæder os, hvem vi kysser med etc. Fordi vi skal passe ind i den heteroseksuelle verdensorden, mener Mads.

david bowie

Nogen sendte mig det her billede, efter de havde hørt programmet.

Stil spørgsmålstegn ved forventningerne

Det hele handler om, hvad vi forventer af hinanden, og hvordan vi reagerer, når vores forventninger bliver gjort til skamme.

– Den heteroseksuelle verdensorden er et stort sæt af forventninger, og de går i gang, når vi ser et andet menneske. Så afkoder vi det menneske på baggrund af den måde vedkommende ser ud på, og vi afkoder et biologisk køn.

Forventningerne handler om, hvordan mænd og kvinder skal være, og de er hæmmende mener Mads.

– For eksempel, når det gælder sex, har vi lært at det er drengen, der skal være speederen, og pigen skal være bremsen. Men det begrænser jo begge parter, og gør pigen til en, der ikke må have lyst til sex, og gør det umuligt for drengen at være andet end et seksuelt rovdyr. Det er jo ikke fedt for nogen af dem.

Man kan godt få lyst til at rette ind

Dem der er på toppen af den her verdensorden, er den heteroseksuelle, ciskønnede, maskuline mand – han er normen.

Hvis man ikke er som ham, stikker ud fra mængden, så kan man blive straffet ved for eksempel at få tusind spørgsmål eller blive kommenteret.

Det kan være svært at få lov til at være i fred, og derfor kan man få lyst til at rette ind og tilpasse sig, mener Mads.

Mads er blevet overfaldet mange gange

Mads har prøvet at blive overfaldet ti gange i sit liv.

– Det kan være, fordi jeg har kysset en kæreste, haft langt hår, eller gået med sminke. Folk føler, de har en pligt til at straffe eller kommenterer på dem, der ikke er normale.

Og det er ikke kun homoseksuelle, Mads taler om, det kan være drenge med langt hår, eller piger der går til boksning, etc.

Sms fra en lytter

Hej Tværs

Er vi ikke nødt til at have de her bokse, som vi putter mennesker ind i for at forstå verden? Jeg tror ikke mennesker, mener det ondt, når de kategoriserer hinanden, så er det ikke ok med strukturer og hierarkier?

Mads: – Det er helt ok, at vi har de forforståelser af verden, ellers ville alt være kaotisk. Problemet kommer, hvis vi ikke er opmærksomme på det. Som for eksempel hvis vi bliver usikre, når folk gør noget, vi ikke forventer, og så reagerer med vrede eller latterliggørelse, så er de forforståelser et problem. Det er almindeligt at være unormal. Det normale er ualmindeligt, Der er ikke ret mange, der lever op til de normer, vi har i samfundet, mener Mads Ananda.

Den der skiller sig ud, kan miste privilegier

Hvis man skiller sig, risikerer man at miste nogle privilegier: – Kysse kæresten offentligt, være tryg på gaden, gå i det tøj man har lyst til, siger Mads.

Men undertrykker man sider af sig selv for at passe ind, er det heller ikke omkostningsfrit.

– Man gør jo en lille smule vold på sig selv, hvis man retter ind efter normen, man begrænser sig selv.

– Det betyder også noget for alle andre. For når man forsøger at passe ind, så gør man normaliteten lidt stærkere, så det bliver sværere for de andre, som også er lidt anderledes.

Det skaber ringe i vandet, når folk står ved sig selv

Mads forstår godt dem, der laver sig selv om, fordi de er bange for omgivelsernes reaktioner, men han opfordrer til, at folk står ved dem selv – det skaber nemlig ringe i vandet.

– Vil man løbe risiko og være anderledes, eller tager man noget normalt tøj på, så man kan være i fred, det er op til fok selv.

Med i radiostudiet er også Jonas på 28 år. Han er far og uddannet pædagog og har kvindelige kærester. Men da Jonas var teenager, var han anderledes. Han havde langt velplejet hår, feminine bevægelser og var ikke en klassisk dreng.

Lyt til Jonas historie via playeren øverst på siden, og hør hvordan han fandt ud at være sig selv, selvom han i en tid forsøgte at undertrykke sider af sig selv for at passe ind.

Gode råd fra Mads

Hvad skal man gøre, hvis man er anderledes?

  • For det første, den der er allerbedst til at være dig, det er dig, der er ingen andre, der er bedre til det end dig.
  • For det andet, hvis du tør skille dig ud og stå frem, så er du virkelig sej og stærk.
  • Find sammen med dem, der kan lide dig, som du er.
  • Find det fællesskab, hvor du er accepteret.