10 TING DU KAN GØRE FOR TRANSKØNNEDE

TRANSKØNNEDE: Skal man sige han eller hun? Må man spørge, hvordan de har sex? Eller hvad de har i bukserne? For dig, der lige har lært en transperson at kende, kan det hele måske være lidt forvirrende.

Her er 10 simple ting, du kan gøre for at gøre hverdagen lettere for transkønnede. Og en hurtig guide til dig, der har travlt.


DEN HURTIGE GUIDE

  1. Respekter den transkønnedes valg.
  2. Tiltal transpersoner som det køn, de identificerer sig som. Hvis man for eksempel er “født med en kvindelig krop,” men lever som mand, siger man altså han, ham, hans og mand.
  3. Vær varsom med at spørge til behandling, kropsdele, tidligere navne og med at oute transpersoner uden deres tilladelse.

GUIDE I RADIOEN

Her kan du høre transaktivist Elias Magnild og forfatter Mads Ananda Lodahl fortælle om trans etikette i Radio24syv (fra 2015):


DEN GRUNDIGE GUIDE

1. Brug de navne og personlige stedord, som den transkønnede selv foretrækker

Kald os det, vi identificerer os som (dvs. det vi gerne “vil være”). Hvis en person er født i en såkaldt kvindelig krop, men identificerer sig som mand, skal du sige han, ham, hans og mand. Hvis det er nødvendigt at nævne, at han er transkønnet (med hans tilladelse), kan du sige transmand.

  • Fik du den? For det er nok det vigtigste i guiden.

Brug det navn, vi selv har valgt, og aldrig det navn, vi fik fra fødslen. Hvis du ikke kender en transpersons tidligere navn, så lad være med at spørge om det.

Kender du det tidligere navn, så lad være med at sige det videre.

Brug det køn, vi foretrækker, uanset hvordan vi ser ud, og hvad du synes om vores udseende. Hvis du er i tvivl om, hvordan en person identificerer sig, så spørg en fælles ven eller personen selv. Det må man godt.

Alt dette gælder også, når du taler om personens fortid, før personen skiftede køn.

Vaner kan være svære at bryde, og du kan selvfølgelig komme til at tiltale os forkert ved en fejl. Hvis du gør, så bare sig undskyld, ret dig selv og sørg for at gøre det rigtigt i fremtiden. Hvis du hører andre omtale en transperson forkert, så ret dem.

Spørg ikke, om folk er transkønnede. Hvis du ikke ved det, og vi ikke fortæller det selv, skal du ikke bruge det til noget. Bare forhold dig til os, som det køn, vi identificerer os som.


2. Lad være med at spørge, om vi er sikre

…eller fortælle os, at det bliver hårdt, og at vi ikke kan gøre det om, eller spørge, om vi har tænkt på dit og dat. Når vi har valgt at leve som transpersoner, har vi tænkt på alt. Tusind gange. Om dagen. Og vi har ikke brug for spørgsmål og bekymringer, men for at blive taget alvorligt og måske for din støtte.

Lyt. Og accepter det, vi siger. Tak.


3. Vær varsom  med at spørge til vores kroppe, behandling eller hormoner

Det kan godt være, du tænker meget over det, men det rager faktisk ikke dig, hvad vi har under tøjet, om vi er blevet opereret, tager hormoner, eller hvordan vi har sex. Hvis vi gerne vil have, du skal vide det, skal vi nok selv sige det.

Det er ikke rart at blive reduceret til en enkelt kropsdel, og det er et sårbart emne for mange transpersoner, der måske slet ikke vil opereres, måske ikke tør, ikke kan få tilladelse eller ikke har råd.

  • Og så er det ganske enkelt respektløst at spørge til folks kroppe og kønsdele, hvis du ikke kender dem virkelig godt. Du ville jo heller ikke spørge andre folk om det, vel?

Hvis du virkelig interesserer dig for transition og hormonel og kirurgisk behandling, så spørg respektfuldt og respekter, hvis vi ikke gider svare, eller find information et andet sted. Du kan få svar på det meste på nettet.


4. Spørg om alt muligt andet

…sålænge du respekterer, hvis vi ikke gider svare eller snakke om det lige nu. Måske har vi ikke lyst til at snakke om, hvordan vores familie tager det, hvis de ikke tager det pænt.

Og selvom det er godt, at du lægger mærke til transfobi i din hverdag, behøver du ikke fortælle os om det, hver gang du oplever noget transfobisk. Vi står måske lige og prøver på at glemme det.


5. Forstå, at der er mange måder at være transkønnet på

Ideen om, at transkønnede har følt sig fanget i en forkert krop, siden de var små, og først får det godt, den dag de via operationer og hormonbehandlinger gennemgår et såkaldt kønsskifte, er en forestilling, som passer på nogle transkønnede, men slet ikke på alle.

Nogle af os vil hverken opereres eller have hormoner. Nogle vil have foretaget nogle indgreb, men ikke andre. Nogle er utilfredse med det køn, de er født med, men vil hellere være noget midt imellem end det såkaldt modsatte køn.

Nogle af os skifter køn og skifter så køn igen senere. Nogle er et køn til hverdag og et andet til fest. Nogle af os kan ikke holde den krop ud, vi er født med, andre ville bare foretrække en anden. Og nogle er helt tilfredse med den krop, de er født i, men gider ikke den kønsrolle, der følger med.

Men uanset hvem vi er, behøver du ikke at bedømme, rette på eller kommentere os. Du behøver ikke fortælle os, om vi ”ligner godt nok” eller opfører os på en måde, som du synes passer til det køn, du tror, vi har. Det er ikke din eller andres opgave at vurdere, om vi er rigtige transkønnede eller give os gode råd til, hvordan vi kunne se mere ”ægte” ud.

Til gengæld regner vi med, at du behandler os med samme respekt, som du behandler alle andre, uanset hvordan vi ser ud, hvad vi kalder os, og hvordan vi identificerer os.

  • Vi er hver især eksperter, når det kommer til vores eget liv. Ingen ved bedre end os, hvem vi er, og hvad vi har brug for.

6. Forstå, at der er forskel på kønsidentitet og seksuel orientering

At være transkønnet har intet med seksuel orientering at gøre. Det er to helt forskellige ting.

Nogle transpersoner identificerer sig som hetero-, bi- eller homoseksuelle, mens andre føler, at de kategorier (heller) ikke giver mening for transkønnede.

Vi er glade for homoseksuelle og biseksuelle allierede, så længe de er opmærksomme på, at vi står overfor meget forskellige problemer. Spørgsmål om ægteskab og adoption er bare ikke så vigtige, hvis man fx ikke kan få et job, ikke har råd eller tilladelse til en operation eller hormoner eller konstant bliver stoppet af folk, der mener, man er ”gået forkert.”


7. Transkønnede er ikke en fetich eller et bevis på, hvor tolerant og smart du er

Selvom mange af os er smukke og dejlige og sexede, er vi også meget andet. Og som alle andre vil vi gerne ses som hele mennesker og ikke som nogens fetich.

  • Lad være med at bruge betegnelser fra pornoindustrien som tranny eller shemale. Selvom nogle af os selv bruger udtrykkene, betyder det ikke, at du også må. Vi kalder os mange forskellige ting, men transkønnet eller transperson kan de fleste acceptere.

Hvis en person fortæller dig om sin transstatus, så fortæl det ikke videre. Spørg, hvem der ved det, og hvem du må snakke med om det og hold dig til det. Hvis du fortæller dine venner, at du har en transkønnet ven, så overvej, hvorfor du gør det. Er det for at virke smart og tolerant og få opmærksomhed?


8. Snak med nogle andre om, hvor svært du synes det er

…for det er helt sikkert sværere for os. Selvfølgelig kan det være svært og forvirrende for folk, der kender transkønnede, men det må I altså læsse af et andet sted. Vi har nok at bokse med. Snak med dine andre venner om det.

Det er altid svært at tage afsked med noget, man holder af, og måske er der sider af vores tidligere kønsidentitet, du savner. Men lad være med at fortælle os, at du bedre kunne lide (dele af) os før. Det er sårende, og indeni har vi måske hele tiden været, som vi er nu. Nu har vi bare taget mod til at vise det.

Lad være med at bebrejde os, at vi ikke har fortalt det tidligere. Vi har sagt det, når vi var klar, og det har sikkert ikke været let. Vær i stedet taknemmelig for, at vi taler med dig om vores transkønnethed. Det betyder, at vi stoler på dig og holder af dig. Det betyder meget for os, at du stadig er vores ven, så husk at fortælle og vise, at du er det.


9. Behandl os som du plejer – og som alle andre

Vi er stadig de samme mennesker, som du har kendt hele tiden. Og vi er ligeså sammensatte som alle andre. Snak med os om fester, musik, arbejde, kager, sex, politik, skole og alt, hvad du ellers ville snakke med os og andre om.

  • Bare fordi vi er transpersoner, er vi også stadig alt muligt andet.

10. Skab trygge rum for transpersoner

Hvordan kan du tale om eller til folk, hvis køn du er usikker på? Hvordan kan du tale til en gruppe, der består af flere end to køn? Hvordan kan du bedst støtte transpersoner i praktiske ting som at være tryg på gaden eller et offentligt toilet? Hvordan kan du bedst støtte transpersoner i transitionering uden at overskride deres grænser?

  • Snak med dine venner om, hvordan I kan gøre det trygt og rart for transpersoner i jeres omgangskreds. Måske er der transpersoner, som I ikke kender. Måske er der nogen, der ikke er sprunget ud.

Når du præsenterer en transperson for dine venner, kan du “tilfældigt” nævne personens køn, så alle er klar over, hvordan din transkønnede ven vil tiltales, men uden at det bliver noget særligt.

Sig: ”Det er William. Jeg gik i klasse med ham på gymnasiet.” Så ved alle, hvordan William vil tiltales, og du har taget initiativ til at gøre det lettere for både William og dine andre venner.

Stå op for transkønnede. Sig fra overfor transfobiske bemærkninger og vittigheder. Øv dig i at være respektfuld og inkluderende overfor transpersoner. Sæt dig ind i transpersoners vilkår og behandlingsmuligheder, så du er forberedt, hvis vi vælger at snakke med dig om det.

At du læser denne guide er en god start på vejen til at være en god allieret og en god ven.

Tak for det! Tak for dig! <3

Guiden er skrevet i samarbejde med andre transpersoner


VIDEOER MED TRANSKØNNEDE

En af de ting, der kan være udmattende ved at tilhøre en minoritet, er, at folk stiller mange spørgsmål. Tit er intentionen god nok, men for den, der bliver spurgt, kan det blive trættende at skulle svare på det samme igen og igen. Især hvis det handler om noget meget privat eller sårbart. Så er det godt, internettet er fuld af videoer, hvor man kan få svar på næsten det hele.

Hvis du interesserer dig for transkønnede (måske lige har lært en at kende), kan du se en masse videoer her. Vi er jo individer ligesom alle andre og oplever verden og os selv på forskellige måder, ligesom vi har forskellige holdninger til ting – også til køn og transkønnethed. Her kan du høre fra nogle af os.

Her kan du se en 20 minutter lang undervisningsvideo (på engelsk) om køn, transkønnethed og seksualitet…


Her er en kort TED-talk (på engelsk) med en ung, transkønnet fyr, der fortæller lidt om sit liv og om, hvordan han ville ønske, verden behandlede ham…


Her er en video (på dansk), hvor Noah, som er transkønnet mand, svarer på 10 mere eller mindre upassende spørgsmål, som folk tit stiller ham. Det var sødt af ham. Så behøver man ikke spørge folk om det rundt omkring i byen…


Her er en video (på dansk) med Sika, der er kærester med Noah…


Her kan du se en video (på dansk) om og med to transkønnede børn…


Her er en video (på dansk) om en transkønnet kvinde og hendes halvvoksne søn…


Her er et par videoer (på dansk) med transpersoner, der fortæller om deres liv...


Hvis du vil se mere, kan du bare søge på Youbtube. Du kan også kigge forbi min blog EKSTRA PENSUM, hvor jeg anbefaler LGBT litteratur, film og musik. Der er masser af trans-relaterede ting derinde også.