PODCAST-ANBEFALINGER

Et podcast er et radioprogram, der bliver offentliggjort på internettet, og som du kan høre, når det passer dig. Du kan høre dem via en podcast-app i din smartphone eller direkte på computeren.

Der findes flere podcasts, end du kan nå at høre i et helt liv, og uanset, hvad du interesserer dig for, findes der mindst ét podcast om det, så det er bare med at gå på opdagelse!

Her er nogle podcasts, jeg godt kan lide. Tilfældig Rækkefølge. De enkelte episoder er bare nogle udpluk og bliver ikke opdateret.

Brug hovedtelefoner!


1. LGBTQ&A

Værten i LGBTQ&A har den dejligste måde at tale på, og han er en dygtig interviewer, der i hvert program har en interessant LGBTQ+ gæst i studiet til en ærlig og dyb snak.

Virkeligt inspirerende. Start med de her episoder:

 • Jen Richards (transkvinde og skuespiller med politisk bevidsthed)
 • Trixie Mattel (fantastisk drag queen og queer awareness)
 • Buck Angel (inspirerende transmand og pornomodel)
 • Matt Baume (om Tjetjenien, homoægteskab og drag queens)
 • Amin El Gamal (arabisk-amerikansk, muslimsk, queer skuespiller)

2. Making Gay History

Eric Marcus lavede sidst i 1980’erne en lang række interviews med centrale karakter i den amerikanske LGBT-kamp fra Anden Verdenskrig og frem. Interviewsene var research til hans bog, Making Gay History, men han optog dem på bånd. Nu offentliggør han dem for første gang i dette podcast.

Bare tag dem fra en ende af og nyd livet.

 • Find alle afsnit her

3. Seeing White (Scene On Radio)

Normalt fortæller podcastet Scene On Radio velproducerede historier om alle mulige almindelige mennesker, men i  serien Seeing White graver de dybt ned i historien om, hvordan ideen om den hvide race og den hvide races overlegenhed er blevet konstrueret.

Det handler ikke så meget om nazister og andre ekstremister, men helt grundlæggende: Hvad er race? Hvad er hvidhed? Hvilke fodspor har hvide mennesker sat, siden de kom til Amerika første gang i 1492? De går historisk, filosofisk, praktisk og grundigt til værks, og det er virkeligt godt!

 • Start med det første afsnit her

Hvis du vil have mere om racisme, hvidhed og post-kolonialisme, så tjek også Code Switch eller det danske podcast Brun Kartofel.


4. Think Again

Et filosofi-podcast med en veloplagt og belæst vært, der bringer sig selv i spil i sine interviews med tidens store tænkere. En spændende del af konceptet er, at midtvejs i hvert program hører vært og gæst et lydklip fra et tidligere program, som produceren har valgt ud, så hverken gæst eller vært er forberedt på det, og de diskuterer ud fra det. Forfriskende.

Seks gode afsnit:

 • Nato Thompson (om kunst som våben og om at uploade sin bevidsthed til en computer)
 • Yuval Noah Harari (om menneskehedens historie og hvor vi er på vej hen)
 • Slavoj Zizek (rock star filosof siger kloge ting om hvad-som-helst)
 • Elif Batuman (tyrkisk-amerikansk forfatter om fiktion/virkelighed og islam/politisk korrekthed)
 • Joyce Carol Oates (om at skrive romaner med karakterer, som man er uenig med)
 • Adam Alter (om afhængighedsskabende teknologi som facebook, click-bait og World of Warcraft)

5. Stuff They Don’t Want You To Know

Konspirationer, overnaturlige kræfter, flyvende tallerkner og andre mystiske emner bliver udsat for graverjournalistik med tre værter med masser af energi (og nogle gange lidt for mange og lange afstikkere til personlig snik-snak).

Det er gennemresearchet, og der er en perfekt balance mellem ikke at blive totalt sølvpapirshat, men heller ikke benægte, at seriøst mærkelige ting foregår i det her univers.

De fleste afsnit er gode. Start fx her:


6. Mysterious Universe

UFOer, konspirationer, magi og alt, hvad der er underligt. To værter med skøn australsk dialekt dykker (dybt) ned i alverdens mystiske emner. Det er lidt blandet, hvor godt det er. Det afhænger også en del af gæsterne og emnerne, men når det er godt, er det til gengæld virkelig godt.

Prøv disse tre episoder:

 • 17.05 (helt vanvittig historie om tidsrejser, gamle computere og måske aliens)
 • 16.21 (russisk konspiration fra 1990’erne bliver virkelighed + en mere menneskelig tilgang til UFO observationer)
 • 16.19 (Gaia-teorien om at planeten er en organisme + en vild ud af kroppen oplevelse)
 • 18.01 (atomkrig og statens hemmelige, underjordiske redningsplan for sig selv)

7. Invisibilia

Samme format som Radiolab (se længere nede), men med kvindelige værter, der behandler alt det usynlige, der foregår i og imellem mennesker. Ikke hokus pokus, men sociologi-agtige ting. Ikke altid lige godt, men heller aldrig dårligt.

Her er et par udsendelser, jeg godt kunne lide:


8. Open Minds UFO Radio

Fantastisk podcast, hvis man virkelig vil i dybden med UFO-emnet. Hver uge er der et nyt afsnit med de vigtige observationer og afsløringer fra den forgange uge og et dybdegående interview med en ekspert. Jeg er helt pjattet med værten, Alejandro Rojas, og der er altid virkelig god stemning hjemme hos mig, når der lige er kommer et nyt afsnit. Elsker titelmelodien. Elsker det bare.

Alle afsnit er lige gode, men det kan godt være lidt svært at følge med i starten. For mig begyndte det at blive rigtigt fedt efter 4-5 afsnit. Det er et stort emne, og når det er nyt, virker tingene meget indforståede, så man skal lige være tålmodig i starten.


9. The Writers Voice

Et litteraturpodcast, hvor forfattere, der har været publiceret i The New Yorker, læser deres egne tekster højt. Altid god litterær kvalitet.

Her er fire historier, jeg godt kunne lide:


10. FreemanTV.com/Free Zone Podcast

Det vildeste og fedeste konspirations-podcast, jeg kender. Hver uge et nyt interview med en person, der virkelig gør sig nogle vilde tanker om ting, der (måske) foregår i vores verden.

Jeg vil sige det sådan, at hvis det her er løgn, er det den bedste sci-fi oplevelse, jeg kender. Men hvis det er rigtigt, er de ting, der bliver fortalt i dette podcast, det vigtigste, du kommer til at høre i dit liv.

Ind i mellem er det ret dårligt, men det er sjældent. Start med de her episoder:


11. Third Ear

Nok Danmarks mest velproducerede podcast. Third Ear dykker ned i små og store fortællinger fra hele Danmark, og det er grundigt researchet, godt fortalt, og brugen af underlægningsmusik og lydeffekter gør deres podcasts (med lukkede øjne og hovedtelefoner) til en slags film for ørerne.

Det hele er godt, men start for eksempel med disse to serier:


12. Politikens Poptillægs

Lucia Odooms ugentlige poptillæg med masser af søde, sjove og kloge gæster, der tager et aktuelt, popkulturelt emne under behandling. Det er hyggelig snakkeradio og jeg hører det i køkkenet, for det er altid folk, der gerne måtte sidde ved mit køkkenbord og drikke kaffe og sludre.

Lyt til de udsendelser, der handler om noget, der interesserer dig. Jeg var glad for:


13. Bearnaise er dyrenes konge

Min favorit på Radio24syvs sendeflade. Forfatter og madanmelder Martin Kongstad inviterer en gæst ud at spise fint, og de snakker om det, gæsten ved noget om, mens Martin anmelder restauranten.

Næsten altid godt (fx at lave mad til), men jeg vil være så flabet at anbefale den udsendelse, hvor jeg selv er gæst:


14. Skønlitteratur på P1 + Politiken Bogfolk

Jeg kan ikke finde ud af, hvilket af de to litteraturpodcasts, der er bedst, så jeg hører dem begge. Skønlitteratur på P1 er stramt struktureret, så man får ikke følelsen af at spilde sin tid med retningsløs snik snak. Det er altid fuldt af indslag og interviews med forfattere og litteraturfolk, der er værd at høre på.

Bogfolk er en smule mere løst i kanten, men uden at blive ligegyldigt eller overfladisk. Værten Jes Stein Pedersen er altid veloplagt og velforberedt.

Find de udsendelser, der handler om bøger, emner eller forfattere, som interesserer dig. Jeg kunne godt lide:

Mere litteratur:

 • Poetry Now – hvor en forfatter læser et digt op og fortæller om det på bare 4 minutter
 • Poetry Talk – hvor et panel af kompetente litterater dissekerer et digt

15. Nattens Dronning

Nattens dronning er ikke et kontinuerligt podcast som de andre, men en historie fortalt i podcastformat på en time. Det handler om en kvindelig telefonstønner, der ringer klassiske slagtøjsspillere op og har telefonsex med dem.


16. Beautiful Stories From Anonymous People

Simpelt koncept: En lytter ringer ind, og der er 3 regler. Lytteren skal forblive anonym. Lytteren bestemmer, hvad de snakker om. Værten må ikke lægge på.

Alt er godt, men ikke lige godt. Her er tre, jeg husker:


17. Love + Radio

Et fantastisk podcast om menneskelige relationer, og hvordan det kan være indviklet. Ikke sådan noget med ulykkelige forelskelser eller forældre, der har været strenge. Lidt vildere end det.

Børnelokkere, der truer med vilde ting, genmanipulerende kunstnere, der vil skabe helt flade menneskebabyer og en mand, der råber frække ting efter damerne på gaden, og det viser sig, at han ikke er så let at dæmonisere, da den feministiske journalist tager sig tid til at snakke længe nok med ham.

Love + Radio lader folk fortælle deres historier, men der er gået mange timers interview-tid, produktion og overvejelse ind i hvert afsnit, som er bygget dramaturgisk op, og som regel har et helt vildt twist på et tidspunkt.

Her er fire favoritter:


18. Radiolab

Hvis du aldrig har hørt et podcast, så start med dette populær-videnskabelige podcast om hvad-som-helst, der kan fortælles med topforskere, storytelling, charmerende værter og en produktion, der aldrig er kedelig.

Alt er godt, men her er nogle af mine favoritter:

 • Space (om det ydre rum)
 • Debatable (om debatkultur og racialiserede og queer minoriteter)
 • New Normal? (om transkønnede og hundehvalpe)
 • 60 words (om krigen mod terror)
 • Mau Mau (om britiske koncentrationslejre i Afrika – efter Anden Verdenskrig!)

19. Here Be Monsters

Here Be Monsters er et podcast om det ukendte – alt fra stoffer over dyrs uforklarlige adfærd til nærdødsoplevelser eller spøgelser. Der er virkelig kræset om produktionen i de fleste udsendelser, så hovedtelefoner er et must. En sød ven tager dig ved hånden og viser dig noget fantastisk og uforklarligt, som du aldrig glemmer.

Nogle af mine favoritudsendelser:


20. The Heart

The Heart er muligvis mit yndlingspodcast overhovedet. Ufatteligt seje, queer kvinder laver radio om sex og kroppen, og det er med en magisk blanding af den fineste følsomhed overfor alt det sårbare og et beskidt og liderligt fravær af berøringsangst. Fantastisk klippet med musik og lydeffekter og autentiske sex-optagelser i baggrunden.

Ind under dynen, sluk lyset og tænd for det her. Husk hovedtelefoner!

Det hele er godt, men jeg elsker: