PODCAST-ANBEFALING: 10 PODCASTS DU SKAL LYTTE TIL

Et podcast er et radioprogram, der bliver offentliggjort på internettet, og som du kan høre, når det passer dig. Du kan høre dem via en app i din smartphone eller direkte på computeren.

Der findes flere podcasts, end du kan nå at høre i et helt liv, og der er podcasts om alt, hvad du kan forestille dig. Nogle af de mere nørdede, jeg selv hører, er Audio Dharma, hvor en buddhist bare sidder og snakker om at være buddhist, eller Menage A Tarot, hvor tre venner mødes og snakker om deres tarotkort.

Uanset, hvad du interesserer dig for, findes der mindst ét podcast om det, så det er bare med at gå på opdagelse!

Brug hovedtelefoner!

  • Her kommer nogle af de bedste podcasts, jeg hører for tiden…
  • NB: opdateres løbende….

Third Ear

Nok Danmarks mest velproducerede podcast. Third Ear dykker ned i små og store fortællinger fra hele Danmark, og det er grundigt researchet, godt fortalt, og brugen af underlægningsmusik og lydeffekter gør deres podcasts (med lukkede øjne og hovedtelefoner) til en slags film for ørerne.

De er mestre i suspense og cliffhangers, og som med en god roman fortæller de lige nøjagtigt så meget, at man føler, at man selv er til stede midt i historien, men akkurat så lidt, at man ikke kan lade være med at gå og fylde huller ud i dagevis bagefter. Stor anbefaling!

Dog med det minus, at jeg kun har fundet to Third Ear historier, der ikke havde en heteroseksuel mand i centrum, og det er sgu lidt kedeligt. Den ene handlede ovenikøbet om en bøsse, der begik selvmord, og den anden om en manipulerende kvinde, så det var fuld skrue på de mest røvsyge, kulturelle troper. Troper, som er røvsyge, når der ikke samtidig bliver fortalt andre historier om kvinder og bøsser.

Nu er de to Third Ear-fyre så kommet under den altid seje Katrine Hornstrup Ydes redaktion, så nu kan det kun blive (endnu) bedre.

Det hele er godt, men start for eksempel med disse to serier:


Politikens Poptillægs

Lucia Odoom har (heldigvis) sit eget ugentlige poptillæg med masser af søde, sjove og kloge gæster med en stærk repræsentation af minoriteter og kvinder, der tager et aktuelt, popkulturelt emne under behandling. Det er hyggelig og oplysende snakkeradio og dejligt fri for for-og-imod-debateren og højrøvet know-it-all. Jeg hører det i køkkenet, for det er altid folk, der gerne måtte sidde ved mit køkkenbord og drikke kaffe og sludre.

Lyt til de udsendelser, der handler om noget, der interesserer dig. Jeg var glad for:


Bearnaise er dyrenes konge

Min favorit på Radio24syvs sendeflade, fordi det ikke bare er live-on-tape eller direkte snak derudaf. Forfatter og madanmelder Martin Kongstad inviterer en gæst ud at spise fint, og de snakker om det, gæsten ved noget om, mens Martin anmelder restauranten.

Værten tør sætte sig selv i spil, men undgår at fylde det hele i modsætning til Knud Romer, der altid inviterer et stort panel i sit program, Romerriget, men alligevel ender med at tale mest selv. Det er så til gengæld det, han er god til, og hans program er også en anbefaling værd.

Og så er Bearnaise selvfølgelig sjovest, når restauranterne bliver slagtet i anmeldelserne, der i øvrigt bliver skrevet på snobbet gammeldansk og læst op af skuespiller Claes Bang.

Næsten altid godt (fx at lave mad til), men jeg vil være så flabet at anbefale den udsendelse, hvor jeg selv er gæst:


Skønlitteratur på P1 + Politiken Bogfolk

Jeg kan ikke finde ud af, hvilket af de to litteraturpodcasts, der er bedst, så jeg hører dem begge. Skønlitteratur på P1 er stramt struktureret, så man får ikke følelsen af at spilde sin tid med retningsløs snik snak. Det er altid fuldt af indslag og interviews med forfattere og litteraturfolk, der er værd at høre på.

Bogfolk er en smule mere løst i kanten, men uden at blive ligegyldigt eller overfladisk, og som med Poptillægget er det tydeligt, at der er masser af kompetente kræfter at trække på alene indenfor Politikens Hus, og værten Jes Stein Pedersen er altid veloplagt og velforberedt. Dog er Bogfolks musikjingle sindssygt irriterende, og det trækker ned.

Find de udsendelser, der handler om bøger, emner eller forfattere, som interesserer dig. Jeg kunne godt lide:

Mere litteratur:

  • Poetry Now – hvor en forfatter læser et digt op og fortæller om det på bare 4 minutter
  • Poetry Talk – hvor et panel af kompetente litterater dissekerer et digt

Nattens Dronning

Nattens dronning er ikke et kontinuerligt podcast som de andre, men en historie fortalt i podcastformat på en time. Det handler om en kvindelig telefonstønner, der ringer klassiske slagtøjsspillere op og har telefonsex med dem.

Podcastet har noget fantastisk materiale at arbejde med i form af telefonsex og klassisk musik, og det lykkes helt ufatteligt godt at skrue historien sammen med de oplagte elementer. Stor lytteoplevelse og greatest klassiske hits skamløst klippet sammen med en liderlig, skamløs kvinde.


Beautiful Stories From Anonymous People

Simpelt koncept: En lytter ringer ind, og der er 3 regler. Lytteren skal forblive anonym. Lytteren bestemmer, hvad de snakker om. Værten må ikke lægge på.

Det er værten, komikeren Chris Gethard, der med sin indlevelse og oprigte nysgerrighed bærer Beautiful Anonymous og altid formår at fiske de mest spændende historier og erfaringer ud af dem, der ringer ind. Aldrig kedeligt og aldrig bare følelsesporno, men fuld adgang til helt almindelige menneskers inderste tanker og følelser. Super stærkt.

Alt er godt, men ikke lige godt. Her er tre, jeg husker:


Love + Radio

Et fantastisk podcast om menneskelige relationer, og hvordan det kan være indviklet. Ikke sådan noget med ulykkelige forelskelser eller forældre, der har været strenge. Lidt vildere end det.

Børnelokkere, der truer med vilde ting, genmanipulerende kunstnere, der vil skabe helt flade menneskebabyer og en mand, der råber frække ting efter damerne på gaden, og det viser sig, at han ikke er så let at dæmonisere, da den feministiske journalist tager sig tid til at snakke længe nok med ham.

Love + Radio lader folk fortælle deres historier, men der er gået mange timers interview-tid, produktion og overvejelse ind i hvert afsnit, som er bygget dramaturgisk op, og som regel har et helt vildt twist på et tidspunkt.

Det viser sig, at hvis man lytter godt nok efter, er alle mennesker bare ude på at blive holdt af, og når man fatter det, er det svært ikke at holde af dem.

Jeg har allerede hørt alle udsendelser! Her er fire favoritter, som jeg hører igen, mens jeg venter på nye afsnit:


Radiolab

Hvis du aldrig har hørt et podcast, så start med dette populær-videnskabelige podcast om hvad-som-helst, der kan fortælles med topforskere, storytelling, charmerende værter og en produktion, der aldrig er kedelig.

Radiolab er noget af det bedste, der findes i hele podcastosfæren, fordi man både lærer en masse og bliver godt underholdt.

Alt er godt, hvis emnet interesserer dig, men her er nogle af mine favoritter:

  • Space (om det ydre rum)
  • Debatable (om debatkultur og racialiserede og queer minoriteter)
  • New Normal? (om transkønnede og hundehvalpe)
  • 60 works (om krigen mod terror)
  • Mau Mau (om britiske koncentrationslejre i Afrika – efter Anden Verdenskrig!)

Here Be Monsters

Here Be Monsters er et podcast om det ukendte – alt fra stoffer over dyrs uforklarlige adfærd til nærdødsoplevelser eller spøgelser. Der er virkelig kræset om produktionen i de fleste udsendelser, så hovedtelefoner er et must, og det prøver ikke at være spooky eller spirituelt. Det er bare fuld af undren, begejstring og betagelse af alt det, vi ikke forstår, og det føles, som om en sød ven tager dig ved hånden og viser dig noget fantastisk og uforklarligt, som du aldrig glemmer.

Nogle af mine favoritudsendelser overhovedet er fra Here Be Monsters:


The Heart

The Heart er muligvis mit yndlingspodcast overhovedet. Ufatteligt seje, queer kvinder laver radio om sex og kroppen, og det er med en magisk blanding af den fineste følsomhed overfor alt det sårbare og et beskidt og liderligt fravær af berøringsangst. Fantastisk klippet med musik og lydeffekter og autentiske sex-optagelser i baggrunden.

Ind under dynen alene eller med én eller flere, du holder af, sluk lyset og tænd for det her. Husk hovedtelefoner!

Det hele er godt, men jeg elsker: