LGBT LÆSEKREDS MED MADS ANANDA LODAHL

Endelig! Nu vrimler det med skønlitterære bøger, der både har høj, litterær kvalitet og er skrevet af forfattere, der lader LGBT-emner være synlige i deres egne liv og i deres bøger.

Det har stor værdi for LGBT-personer (LGBT = Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) at kunne se deres egen virkelighed spejlet i kunst, litteratur og film af et højt niveau, og det har værdi for resten af samfundet at få adgang til specifikke LGBT-erfaringer.

Men det nye og det særligt værdifulde er, at LGBT-emnerne ikke længere står i vejen for, at enhver kan opleve og bruge teksterne. De får lov at stå som litteratur først og fremmest, og for LGBT-bogorme (som mig selv) er det vidunderligt at være vidne til.

I læsekredsen mødes vi for at læse nogle af de mange gode værker af folk som for eksempel Bjørn Rasmussen, Leonora Christina Skov, Maria Gerhardt, Gry Stokkendahl Dalgas, Niels Henning Falk Jensby, Nikolaj Tange Lange, Ida Holmegaard, CYF og mange, mange flere…

Fokus er på en litterær læsning. Vi gør os umage med ikke at reducere bøgerne til “homo-litteratur” eller at gå unødigt biografistisk til værks eller kun at læse bøgerne gennem en LGBT-linse. Omvendt er læsekredsen også et sted, hvor der er plads til at folde en queer læsning (i bredeste forstand) ud indenfor bøgernes litterære præmis.

  • Book læsekredsen på mads@almindelig.com eller 27630667

Hvordan foregår en læsekreds?

En læsekreds varer cirka tre timer, og man kan bare dukke op – helt uforberedt. Alle er velkomne, og man behøver ikke at vide det mindste om hverken litteratur, LGBT-emner eller om den bog, vi skal læse. Det er et rum for afslappelse, oplevelse, fordybelse og glæde.

Den første times tid er der højtlæsning. Vi slukker for hverdagens støj og sætter os godt til rette. Måske med madrasser og dyner på gulvet. Og så lytter vi, mens værket får lov at folde sig ud på egne præmisser og i et lidt større omfang. Vi når selvfølgelig ikke at høre hele bogen, men vi hører nok til, at alle har et fælles udgangspunkt til at tale om bogen.

I anden time sidder vi i en cirkel og åbner teksten op i fællesskab. Alle kan bidrage med deres egen oplevelse af og med teksten. En læser har måske dybe, litteraturteoretiske indsigter. En anden har personlige erfaringer at perspektivere til. Og en tredje har måske et spørgsmål, der får alle til at tænke på noget, de aldrig før har tænkt på. Jeg prøver at kvalificere den litterære samtale og holde fokus på teksten.

Den tredje time er mere fri. Hvis vi har lyst fortsætter vi cirklen. Ellers kan det være vi går i grupper. Eller vi spiser kage og drikker kaffe og nyder et socialt rum med LGBT-emner og litteratur i centrum. Det bestemmer vi spontant.


Book en læsekreds

Jeg er uddannet dansklærer, og jeg er selv forfatter og har beskæftiget mig med litteratur i mange år. I mere end 15 år har jeg arbejdet professionelt med køn, seksualitet og LGBT-emner og blandt andet faciliteret samtaler i større og mindre grupper og for alle mulige slags mennesker. Min rolle i læsekredsen er at skabe rammen om en litterær oplevelse og en nysgerrig og begejstret samtale.

  • Læs mere om mig her

I år laver jeg læsekredsen for eleverne på Krogerup Højskole, men alle kan invitere mig ud og lave en enkelt læsekreds eller (endnu bedre) en serie af læsekredse, hvor vi læser flere værker. Jeg kan for eksempel komme ud til foreninger, biblioteker, højskoler eller efterskoler. Det kan for eksempel være en fast månedlig læsekreds eller et intensivt forløb, hvor vi læser en ny bog hver dag i en uge.

Der kan være op til cirka 30 deltagere i en kreds, men jeg laver det kun for folk, der deltager frivilligt (ingen fraværslister og den slags). Forfatterne skal selvfølgelig også have deres CopyDan-penge, men skriv til mig, hvis du vil invitere mig ud til et sted uden CopyDan-aftale, så prøver jeg at finde en løsning.

  • Book læsekredsen på mads@almindelig.com eller 27630667