BIOGRAFI: MADS ANANDA LODAHL

Mads Ananda Lodahl er forfatter og foredragsholder. Han har i mere end 10 år beskæftiget sig med samfundets forventninger til mænd og kvinder og med alle dem, der kommer i klemme i de forventninger. Det er selvfølgelig homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede (LGBT-personer), men det er også for eksempel maskuline kvinder, feminine mænd, generte drenge, promiskuøse piger, barnløse kvinder og folk, der har en fetish, eller som ikke er monogame.

Lodahl forsøger at gøre det usynlige synligt og retter sit blik mod (den usynlige) normalitet snarere end mod (de alt for synlige) afvigelser. Han kigger på forestillingen om det normale og på, hvad det betyder, når man ikke lever op til den forestilling. Hans yndlingsstrategi er et gennemtænkt og provokerende ”Hvad med dig selv?”, og han nægter at reproducere andet-gørelsen af alle dem, der ikke passer ind i det, han kalder den heteroseksuelle verdensorden.

Den heteroseksuelle verdensorden

Den heteroseksuelle verdensorden er det system, vi lever under, der sætter heteroseksualitet, traditionelle kønsroller og mænd på toppen af et hierarki, som “straffer” alle, der ikke kan være, være som eller være elsket af den heteroseksuelle, maskuline, ciskønnede (dvs. ikke-transkønnede) mand, som queer filosof, Kate Bornstein, formulerer det i My Gender Workbook (Routledge, 1997, side 45). Den heteroseksuelle verdensorden er altså en samlebetegnelse for det samfund eller den ideologi, der undertrykker og diskriminerer både kvinder og alle former for seksuelle og kønsmæssige ”afvigere.”

”Jeg tror, at 90% af alle mennesker er i konflikt med den heteroseksuelle verdensorden, men der er selvfølgelig nogen, der er mere i konflikt med den end andre. På den måde har langt de fleste faktisk også noget at vinde ved at ødelægge den heteroseksuelle verdensorden, men igen… der er nogen, der har mere på spil end andre.”

– Mads Ananda Lodahl

For Mads Ananda Lodahl er velkendte kasser som “homoseksuel” og ”LGBT” på sin vis forældede og overflødige i kønsdebatten, fordi diskrimination og undertrykkelse ikke skyldes, at man er fx homoseksuel, men at man netop ikke bliver set som heteroseksuel. Det er fx derfor, heteroseksuelle mænd kan blive udsat for homofobi, hvis de ikke er maskuline nok. Det vigtige er ikke, hvad du er, men hvad du ikke er. Er du normal eller ikke-normal. Heteroseksuel eller ikke-heteroseksuel. Mand eller ikke-mand eller bare ikke mand nok.

Normaliteten i den varme stol

I kampen mod den heteroseksuelle verdensorden er angreb derfor, ifølge Lodahl, det bedste forsvar. Det er mere interessant at angribe den obligatoriske heteroseksualitet end at forsvare homoseksualitet. At angribe ægteskabet som institution i stedet for at forsvare homoseksuelles ret til deres bid af bryllupskagen. At angribe kulturelle mønstre, der får nogle mænd til at tro, at de har råderet over kvinders kroppe og pligt til at kommentere ikke-heteroseksuelle frem for at forsvare afvigeres ret til at ”være den jeg er”. Det giver mere mening at kritisere dem, der er inde i varmen, end forsvare dem, der er ude i kulden. Stille spørgsmålstegn ved set-uppet. Vende bevisbyrden om og putte dem, der passer ind i normen, i den varme stol.

Mange tror, at løsningen på diskrimination og undertrykkelse er at forsyne ”de normale” med tilstrækkelig meget oplysning om “afvigerne,” men Mads Ananda Lodahl tror ikke, det er nok. Han tror snarere, at der er brug for, at de normale kigger undersøgende og kritisk på sig selv. Og det vil han gerne hjælpe dem med.

BOOK ET FOREDRAG

Mads Ananda Lodahl holder foredrag og workshops på efterskoler, højskoler, gymnasier, universiteter, lærer- og pædagogseminarier,  produktionsskoler, biblioteker, festivaler, i organisationer, virksomheder og fagforeninger. / Book et foredrag.

Han skriver til tidsskrifter, aviser og bøger og engagerer sig i samfundsdebatten indenfor sit emne. / Se presseomtale.

Han anmelder queer film og bøger i Dagbladet Information. / Læs artikler.

På TEDxCopenhagen 2013 erklærede han krig mod den heteroseksuelle verdensorden i sin tale “Ending the Straight World Order” i Bremen Teater. En video af talen er indtil videre blevet set 43.000 gange på Youtube. / Se TED-talk.

Han var nomineret til Danmarks fineste feministiske pris, Suzanne Gieses Mindelegat, i 2014 og 2015.

I 2005 var han med til at stifte undergrundsgruppen Queer Jihad. I foråret 2013 udgav de bogen “Se! Den heteroseksuelle verdensorden går i stykker!” Bogen er en opsamling af gruppens arbejde gennem 8 år, og den fik flotte anmeldelser i samtlige danske LGBT-medier samt Politiken, Information, DR2 og Radio24syv. Lodahl var medforfatter og redaktør på bogen. / Læs anmeldelser og køb bogen.

I 2006 var han med til at starte den årlige Copenhagen Queer Festival, og han var med til at arrangere fem af de følgende festivaler. I 2006-2008 underviste han unge queers og deres venner i selvforsvar, han har kørt en queer film klub i København og Berlin siden efteråret 2005 og været konstant involveret i kønspolitisk arbejde på græsrodsplan siden 2003.

Han arbejder hos Sex & Samfund som rådgiver på Sexlinien for Unge og er uddannet lærer fra N Zahles Lærerseminarium, hvor han skrev bacheloropgave om afvigende køn og seksualitet i folkeskolen. Opgaven blev efterfølgende udgivet som artikel i Social Kritik. Efter læreruddannelsen fulgte han et kursus i queer teori og praksis på Københavns Universitet og tog et kursus i konflikthåndtering.

Mads Ananda Lodahl er også i personlig konflikt med den heteroseksuelle verdensorden.

Foto: Fryd Frydendahl