ARTIKLER, FILMANMELDELSER OG DEBAT-INDLÆG

Her finder du et udvalg af Mads Ananda Lodahls artikler, filmanmeldelser og debat-indlæg fra diverse aviser og tidsskrifter.


Information: Ruth Bader Ginsburg: Den lille, lavmælte kvinde, der ændrede USA’s lovgivning

Indtil for få år siden var højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg ukendt i den brede offentlighed. Nu fortælles hendes historie i den biografaktuelle dokumentarfilm ’RBG’, der er en veloplagt hyldest og et regulært biografhit i hjemlandet. Information bringer her et portræt af kvinden, der skrev kønsdiskriminationen ud af USA’s lovgivning

Information: Konspirationsteorier er en meningsfuld reaktion på en verden uden mening

De kan skifte form. De er halvt mennesker og halvt øgler fra det ydre rum. De styrer Hollywood, de stod bag 9/11, de har en base på månen, og deres slægt går tilbage til Dracula. Forfatter Mads Ananda Lodahl har de senere år bevæget sig nysgerrigt rundt i en frodig podcast-underskov af konspirationsteorier og ufologi, hvor ’de’ altid sammensværger sig mod vi uvidende. Nu spørger han om det, han har hørt, kan betragtes som journalistik, fiktion eller en postfaktuel blanding, der erstatter Gud og Marx.


Information: Glædesdræberens manifest: “Utilfredshed er al forandrings begyndelse”

I forbindelse med kvindernes internationale kampdag udgiver Informations forlag den britisk-australske forsker og feminist Sara Ahmeds ’Killjoy Manifest’. Vi bringer her to uddrag og fire kenderes tanker om et begreb, der fastholder feministens ret til at ødelægge den dårlige stemning.

Friktion: Red Bliss Candy Kiss

For tre måneder siden tog jeg al min neglelak og alle mine perlekæder og lagde dem ned i kælderen. Nu skulle det være slut. Jeg skrev endda et digt om det, og det var underligt, fordi det tilfældigvis faldt sammen med Transgender Day Of Remembrance, hvor der var en lille mindehøjtidelighed for alle de (andre) transfolk, der også var blevet dræbt.


Friktion: “Vi er alle fanget i mænds og kvinders kroppe”

KATE BORNSTEIN er en pervers og vidunderlig trussel mod køn, som vi kender det. Hendes bøger bliver brugt på over 200 universiteter og er fordømt af paven. Den ukonventionelle kønsaktivist er stadig relativt ukendt i Danmark, men i Nordamerika har hun ændret og reddet tusindvis af queer liv gennem sine bøger, performances og tweets. #StayAlive @katebornstein


Information: Alt er galt med Peter Pan

Så er der igen en ny film om Peter Pan i biografen, og vi bliver nødt til at snakke om alle de gamle historier og deres problemer, for ’indianere’ findes faktisk i virkeligheden, og Peter Pan er en tyrannisk leder af en aggressiv milits.


Information: Et vigtigt dansk bryllup

USA’s ambassadør, Rufus Gifford, bliver i dag, lørdag, gift med sin partner, Stephen DeVincent, på Københavns Rådhus. Men hvorfor egentlig det?


Information: Alle grænser bliver flydende

Hvor er de transkønnede karakterer i dansk litteratur? Og hvad laver de, når de er der? Mads Ananda Lodahl har læst alle danske romaner med centrale transkønnede karakterer. Der er fire. Sådan cirka.


Information: Den homoseksuelle er altid død på forhånd

For nylig kom tredje bind af den svenske bestseller ’Tør aldrig tårer bort uden handsker’ på dansk. Romanen følger en gruppe bøsser i 1980’ernes Stockholm, hvor de fleste af dem dør af AIDS. Mads Ananda Lodahl har læst bøgerne, set tv-serien, der bygger på dem, og talt med kønsforsker Michael Nebeling om, hvordan de kan forstås.


Information: Når mænd mister sexlysten

DR2’s programserie ’Mænd med hovedpine’ om mænd med manglende sexlyst formår at holde betingelsesløst med mændene uden af den grund at skyde skylden på kvinderne. Og det er flot klaret.


Kvinfos Webmagasin: To-kønssystemet er i konflikt med virkeligheden

I øjeblikket bugner medierne med historier om transkønnede. Lige fra håndteringen af konkrete besøg i svømmehaller til historien om idrætsstjernen Caitlyn Jenner samt Hollywoods filmoptagelser i København i forbindelse med en film om Lili Elbe, den danske transkønnede, der som den første i verden fik lavet en kønsskifteoperation i 1930. Vi har et to-kønssystem, der er i konflikt med sig selv og den virkelighed, vi lever i, mener Mads Ananda Lodahl.


Information: Voldtægtskultur tur/retur

Søndag kan du på DR1 se den fantastiske, men barske dokumentarfilm ’Indiens døtre’ om en ung kvinde, der blev voldtaget i Indien i 2012. Se den, men husk, at voldtægstkultur ikke bare er noget, der trives på den anden siden af Jorden.


Information: ’Det er hårdt og ensomt at være homoseksuel’

Dokumentarfilmen ’Misfits’ tegner et fint portræt af unge homoseksuelles lidelser i en amerikansk provinsby, men der mangler to ting, før både filmen og dens politiske projekt kan lykkes.


Hysteria: You don’t have to read Judith Butler to be queer

Do you sometimes think you ought to read a book by Judith Butler because you’re queer? But every time you try everything starts spinning and you get so terribly sleepy? Don’t worry. You’re not the only one.

  • Findes i Hysteria # 4 Antagonisms, 2014

Information: De ONDE bøsser

Når der er onde bøsser på film, snakker LGBT-organisationer tit om behovet for positive rollemodeller. De er bange for, at de onde karakterer vil skabe problemer for virkelighedens queers. Men måske er formålet med film ikke altid at få de heteroseksuelle til at kunne lide afvigerne? Forfatter Mads Ananda Lodahl har set queer horrorfilm.


Information: Er der liv efter et homobryllup?

En trættende tendens til, at homofortællinger ender med lykkelige vielser, er et minus i en ellers vellykket historisk dokumentar- og kærlighedsfilm.


Politiken: DR 2 tegner pinligt billede af kønnene

Temaaften om køn og seksualitet var gennemsyret af heteronormative vaneforestillinger.


Information: Alle de hvide frelsere

I Youtube-videoen ’Eat da poo poo’ fortæller den ugandiske pastor Martin Ssempa sit publikum, at homoseksuelle spiser hinandens afføring, men at han vil sørge for, at homoseksualitet aldrig bliver lovlig i Uganda. Han pisker en stemning op. Folk skriger og græder. Først griner jeg af Ssempas groteske tale. Så bliver jeg vred på ham. Men kan jeg overhovedet tillade mig det?


Information: Trans er det nye punk

’Something Must Break’ er er ikke normalitetens eksotiserende blik på grænselandet mellem mand og kvinde. Det er for en gang skyld grænselandets egen kyndige stemme, vi hører. Sexolog Mads Ananda Lodahl har set den nye svenske film ’Something Must Break’ om den transkønnede Sebastian/Ellie


Politiken: Mit liv skal have en vis standard

Hvad skal der til, for at livet er livet værd? Det spørger dagens kronikør sig selv om i en fortælling om at være teenagebøsse i provinsen i 1990’erne. Endnu et stykke autofiktion har fundet vej til Kroniken. #MedmigSELVicentrum


Information: I kønskamp er angreb det bedste forsvar

Homoseksuelle, transkønnede og kvinder bør holde op med at forsvare og undskylde sig selv og i stedet angribe det sæt af normer, værdier og forventninger, der gør det muligt at undertrykke dem.


Out & About: Ud af parken – ind i kirken

Homoseksuelle er kommet ind i varmen til det gode selskab. Men ikke alle. Feminine bøsser og maskuline lesbiske samt transkønnede og etniske minoriteter må blive ude i kulden.

  • Findes i Out & About # 132, december 2013

Modkraft: »Det er sindssygt let at være dj«

Kapow er et queer-feministisk dj-kollektiv. Og lidt mere end det. Om kvinder, musik, dans, energi og læringsprocesser.


Herning Folkeblad: I anledning af Herning Gymnasiums 90 års jubilæum

I år fejrer Herning Gymnasium sin 90 års fødselsdag. I den anledning har de bedt 90 tidligere elever om at skrive lidt om deres tid på gymnasiet og hvor i verden, de er i dag. Mads Lodahl var en af dem. Læs hans bidrag her.


Information: Homo-ægteskab – nej tak!

Ægteskabet er ikke noget, vi kan bruge til at ændre den heteroseksuelle verdensorden. Det er noget den heteroseksuelle verdensorden bruger til at ændre os.

  • Bragt i Information, Homotropolis, Siegessäule, Du & Ich, L-mag og Exberliner, april 2013

Out & About: Transmand i bøssemiljøet

Mads Ananda Lodahl har mødt tre transkønnede mænd fra Berlins radikale queer-scener til en snak om ciskønnede bøsser, forventninger og sex.

  • Findes i Out & About # 124, april 2013

Proud!: Kampen om Ørstedparken

I sensommeren 2008 trak omkring 20 unge queers (og deres venner) bandanaen op for ansigtet og drog ind i Ørstedsparken i København midt om natten. Parken er et velkendt mødested for mænd, der har sex med mænd. De unge maskerede aktivister patruljerede med jævne mellemrum og trak rundt i parken i timevis. De var der for at beskytte bøsserne og tæske dem, der tæskede bøsserne. Hvis det blev nødvendigt.


Social Kritk: De tosprogede og de homoseksuelle – synlige og usynlige minoriteter i folkeskolen

Der er 10% tosprogede elever i folkeskolen. Og der er 10% homoseksuelle. Men når man snakker om mangfoldighed i skolen, handler det næsten altid om de tosprogede. Og det er både synd for de homoseksuelle og for de tosprogede.

  • Findes i Social Kritik # 133, marts 2013

Københavner: Han leder efter den store kærlighed. Han har ledt hele natten på Cosy. Og nu leder han her.

Mænd mødes rundt omkring i byen for at have sex med hinanden. Det er der ikke noget nyt i. Det har de altid gjort. Her er tre historier fra det virkelige livs bøssesaunaer. De første to foregår i Amigo Sauna i Studiestræde for nogle år siden. Den sidste foregår i en sauna i Berlin og er en hyldest til min far.

  • Findes i Magasinet Københavner # 3, 2012

Modkraft: Volden mod seksuelle minoriteter er ikke problemet

For nylig efterlyste Institut for Menneskerettigheder en bedre indsats mod hadforbrydelser bl.a. gennem indsamling af viden og mere politi. Men hvis man vil bekæmpe hadforbrydelser, bliver man nødt til at forstå, at vold ikke er et problem, men en måde at udtrykke en problematisk holdning på.


Unge Pædagoger: Ikke alle børn er heteroseksuelle

Lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede, tøsedrenge og drengepiger

  • Findes i UP – Unge Pædagoger # 6, 2010

Modkraft: Den danske konge af homofobi

Chef for sædelighedspolitiet og selvudnævnt homo-ekspert, Jens Jersild, blev kendt som de homofiles fjende nummer 1, men sidste år hævdede ph.d.-studerende, Peter Edelberg, i en artikel, at Jens Jersild slet ikke var så dum endda.


Social Kritik: De heteroseksuelles skole

Klatretræspiger og perledepladedrenge – lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede børn i den danske folkeskole. Hvordan gør vi skolen mere inkluderende?

  • Findes i Social Kritik # 121, marts 2010