AGENDA: KUNSTEN AT VEDLIGEHOLDE EN MAND

Mænd betaler en høj pris for deres maskulinitet, mener mandeforsker på Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke, som netop har udgivet bogen “Drenge og mænd i krise”.

Tekst og lyd bragt med tilladelse fra DR, 9. december 2012

Med sin nye bog han at synliggøre de samfundsbetingede kønsnormer, der kan sende manden i krisen, og opfordre de offentlige myndigheder til at målrette indsatsen over for udsatte mænd.

Og mænd er da også kommet i søgelyset på det seneste: Statistikker tildeler mændene en langt større andel i sociale derouter, debatten om tabermanden florerer ufortrødent, foreningen for kønsforskning afholdte i denne uge temadag om mænd i krise, mens Kvinfo inviterede til foredrag om fraskilte fædre, der mister kontakten til deres børn.

– Bogen handler om, hvordan drenge og mænd forholder sig til deres eget køn , men i stor udstrækning også om, hvordan det offentlige har forholdt sig til mænd. Og her kan også findes nogle af grundene til, at drenge og mænd som måtte befinde sig i kriser, ikke spørger om hjælp, siger Kenneth Reinicke.

Rigtige mænd søger ikke hjælp

For mænd er stadig underlagt traditionelle forestillinger om, hvordan rigtige mænd kan og bør gebærde sig, mener han.

Udfordringen ligger i at udfordre mænd uden at pille maskuliniteten af dem, og de offentlige myndigheder skal derfor blive bedre til at udforme rekrutteringsstrategier, der kan appellere positivt til drenge og mænd.

For selvom mænd stadig har mange privilegier i samfundet, er det vigtigt at få vendt skuden:

– Selvom den traditionelle kønsarbejdsdeling og samfundsorden måske ikke har været til fordel for kvinderne, er det heller ikke sikkert, den har været til fordel for mændene. Så den tilnærmelse af kønnene, vi er vidne til i de her år, kan der være mange positive aspekter ved, siger Kenneth Reinicke.